Το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της EUROPOL, έχει και κυπριακό στοιχείο, αφού εκεί εργάζεται ως Δικανικός Εξεταστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Κινητών Τηλεφώνων, μια κύπρια αστυνομικός. Η Αστ. 2751 Ιουλία Θωμά, υπηρετεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων της EUROPOL, στη Χάγη, από το Φεβρουάριο του 2019, ως Αποσπασμένος Εθνικός Εμπειρογνώμονας.
Αποτελεί μέλος του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων, με ειδίκευση στη δικανική εξέταση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Όπως αναφέρει η ίδια «ειδικεύομαι στο ξεκλείδωμα κινητών τηλεφώνων, εφαρμόζοντας όλες τις βέλτιστες πρακτικές και εξειδικευμένη τεχνογνωσία».
Μέχρι σήμερα η κ. Θωμά συμμετείχε στη διερεύνηση 37 υποθέσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Οργανισμού, εξετάζοντας, με επιτυχία, πέραν των 500 τεκμηρίων. Συμμετείχε επίσης σε επιχειρήσεις κρατών μελών της EUROPOL, όπως η Ισπανία και η Μάλτα.
Σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά της στη διερεύνηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια, στη Μάλτα, τον Οκτώβρη του 2017. Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, αφού η δημοσιογράφος, την περίοδο εκείνη, ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς, η οποία άγγιζε τα υψηλότερα κλιμάκια της Μάλτας και είχε αρχίσει να προβαίνει σε αποκαλύψεις.
Μέσα σε ενάμισι μήνα προσπαθειών, κατά τη δικανική εξέταση, η κύπρια εμπειρογνώμονας κατάφερε να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο, ενός εκ των βασικών υπόπτων της υπόθεσης, το οποίο ήταν κλειδωμένο με κωδικό. Το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου επέτρεψε τον εντοπισμό σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού της Μάλτας.
Χαρακτηριστική του δύσκολου έργου, που έφερε εις πέρας η κ. Θωμά, ήταν η απάντηση της στους συνηγόρους υπεράσπισης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στη Μάλτα: «Μου πήρε μόλις ενάμισι μήνα να αποκαλύψω τον κωδικό. Στη χειρότερη περίπτωση αυτό μπορούσε να πάρει περισσότερο από 30 χρόνια».
Το ξεκλείδωμα του κινητού τηλεφώνου και η γενικότερη συμβολή της EUROPOL, στη διερεύνηση της υπόθεσης θεωρείται ως μια μεγάλη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Οργανισμού. Όσο για την ίδια την κ. Θωμά, θεωρεί ως μέγιστη προσωπική της επιβράβευση ένα περιστατικό στην αίθουσα του Δικαστηρίου της Μάλτας, αμέσως μετά την κατάθεσή της. «Μόλις τελείωσα τη μαρτυρία μου, με πλησίασε ο σύζυγος της θανούσας δημοσιογράφου, λέγοντάς μου στα ελληνικά “Ευχαριστώ”».