Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Το εν λόγω έγγραφο, για πρώτη φορά στην ιστορία συγκεντρώνει και κωδικοποιεί, ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας τον οικουμενικό και αδιαίρετο χαρακτήρα τους.
Η 10η Δεκεμβρίου, αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας και μέρα τιμής, αφού σηματοδοτεί την απαρχή της νομικής κατοχύρωσης και θεμελίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη εποχή, αναγνωρίζοντας ότι, η αξιοπρέπεια, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και τα ίσα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά τους, αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.
Παράλληλα, η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία υπενθύμισης, για την ανάγκη επαγρύπνησης και λήψης μέτρων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού 76 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης, οι απειλές και οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, αποδεικνύουν ότι, η κατάσταση απέχει κατά πολύ από το ιδανικό και επιβάλλουν την επίδειξη έμπρακτου σεβασμού, την καλλιέργεια κουλτούρας μηδενικής ανοχής και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων.
Η Αστυνομία, οφείλει, εκ της αποστολής της, να εφαρμόζει τους Νόμους και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό ρόλο, που διαδραματίζει η Αστυνομία στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταβάλλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες, για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, με στόχο να αντιμετωπίσει δραστικά την εγκληματικότητα και να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ασκώντας τα καθήκοντά της, με επαγγελματισμό, τιμιότητα, αξιοκρατία και σεβασμό.
Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκαν εξειδικευμένα Γραφεία, τα οποία προωθούν δράσεις σε ευρύτερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως, είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων, της βίας κατά των γυναικών, της εμπορίας προσώπων, της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, κτλ. Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκαν βελτιωτικά έργα σε Αστυνομικά Κρατητήρια, παγκύπρια, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των προσώπων, που τελούν υπό κράτηση. Παράλληλα, εκδίδονται εγκύκλιοι για ρύθμιση θεμάτων, που εμπίπτουν στο ευρύτερο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγχειρίδια, που αφορούν στη μεταχείριση κρατουμένων, στα δικαιώματα θυμάτων, στον χειρισμό ανηλίκων, κτλ. Πέραν τούτου, αναπτύχθηκε συνεργασία με Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Ανεξάρτητους Φορείς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επιμόρφωση των μελών της Αστυνομίας, από όλες τις βαθμίδες, με εκπαιδευτικά προγράμματα και Ημερίδες, που διοργανώνονται με στόχο την ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού και μηδενικής ανοχής.
Οι δράσεις αυτές, καταδεικνύουν την αφοσίωση και προσήλωση της Αστυνομίας στη θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εφησυχασμός. Η Αστυνομία Κύπρου, θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει περαιτέρω τις δράσεις της, μεθοδευμένα, αποφασιστικά και συστηματικά, ασκώντας τα καθήκοντά της, με σεβασμό προς τους πολίτες, συμμετέχοντας ενεργά στις καθολικές προσπάθειες, που καταβάλλονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί η ανάγκη για επαγρύπνηση, αναφορικά με την προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρίνεται επιτακτική.