ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέντρο εκπαίδευσης για τους εμπειρογνώμονες της Europol, η Κύπρος

Εκπαιδευτικό κέντρο για τους Guest Officers  της Europol αποτελεί πλέον και επίσημα, η Κύπρος. Σήμερα ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, στη Λευκωσία, το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης Guest Officers, που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα, διάρκειας τεσσάρων ημερών, παρακολούθησαν Guest Officers της Europol, που προέρχονται από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Μεταξύ άλλων οι αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού οργανισμού αστυνόμευσης, έτυχαν εκπαίδευσης σε αντικείμενα όπως τα συστήματα της EUROPOL καθώς και θέματα παράτυπης μετανάστευσης και τρομοκρατίας.

Την διοργάνωση του προγράμματος ανέλαβε η ΔΕΕ & ΔΑΣ και συγκεκριμένα η Εθνική Μονάδα Europol Κύπρου σε συνεργασία με τον Οργανισμό της EUROPOL, ενώ τα θέματα παρουσίασαν έμπειροι εκπαιδευτές από την Αστυνομία Κύπρου, την Ελληνική Αστυνομία, τη Europol και άλλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των Guest Officers για την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Πλάνου της Europol, για υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας προσώπων και της τρομοκρατίας.

Οι Guest Officers, αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες εφαρμογής αυτού του σχεδιασμού. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός αναπτύσσει εκ περιτροπής τους Guest Officers της, σε καίρια σημεία, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας στις εισερχόμενες ροές μεταναστών. Πρωταρχικός στόχος των ελέγχων αυτών είναι ο εντοπισμός ξένων μαχητών, καθώς και προσώπων που σχετίζονται ή εμπλέκονται σε δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος και κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Κύπρο, η χώρα μας αποτελεί πλέον και επίσημα, ένα από τα πέντε εκπαιδευτικά κέντρα για τους Guest Officers της Εuropol, καταλαμβάνοντας μια θέση ανάμεσα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και τις εξαγγελίες για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου και της Europol, στις οποίες  προέβησαν από κοινού ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου και η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού κ. Cathrine De Bolle, κατά την επίσημη επίσκεψη της ευρωπαϊας αξιωματούχου στην Κύπρο, τον περασμένο χρόνο.

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της πρώτης εκπαίδευσης των Guest Officers στην Κύπρο, βρέθηκε στη χώρα μας ο κ. Edward Mangion, Head of the Europol Deployment Management & Support Team ο οποίος χαρακτήρισε την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Κύπρο, ως μια πολύ θετική εξέλιξη, που ενισχύει περαιτέρω την ήδη εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Europol και των Κυπριακών Αρχών. Ο κ. Mangion πρόσθεσε ότι αυτή η εκπαίδευση είναι μια σημαντική συμβολή στην ασφάλεια της ΕΕ και των Κρατών Μελών της, ιδιαίτερα στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. 

Από πλευράς του ο Υποδιευθυντής ΔΑΣ, Αστυνόμος Α΄ Χάρης Φιλιππίδης, σχολιάζοντας την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανέφερε ότι “η αναγνώριση της Κύπρου, ως εκπαιδευτικό κέντρο για τους  Guest Officers, αποτελεί μέγιστη τιμή για την πατρίδα μας και επιβεβαιώνει την άψογη συνεργασία της Αστυνομίας Κύπρου με τη Europol. Αποτελεί επίσης,” συνεχίζει, “και μία άμεση αναγνώριση της πολύ καλής δουλειάς, που γίνεται από την Αστυνομία Κύπρου και την Εθνική Μονάδα Europol Κύπρου, σε όλα τα επίπεδα. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η παρουσία των εμπειρογνωμόνων της Europol (Guest Officers) στη χώρα μας από το 2019, ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους, στην πρόληψη αλλά κυρίως στην καταπολέμηση της παράτυπης/παράνομης μετανάστευσης, αλλά και στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας.  Η δράση και η αποτελεσματικότητα των Guest Officers,  έχει επίσης και πολύ θετικό αντίκτυπο στις συντονισμένες ενέργειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα από την Κυπριακή Δημοκρατία για ένταξη μας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa  Waiver Program), το οποίο βρίσκεται και ανάμεσα στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.”

Το εκπαιδευτικό κέντρο, που στεγάζεται στο κτήριο της ΔΕΕ&ΔΑΣ στη Λευκωσίας, δημιουργήθηκε με συνεισφορά της Europol και συγχρηματοδοτήθηκε από το «Μέσο για τη χρηματοδοτική στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και την πολιτική των θεωρήσεων» (BMVI), έργο «Ενίσχυση κατάρτισης της Αστυνομίας για αποτελεσματικότερη διαχείριση συνόρων».