Ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, το πρόγραμμα εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας, για διαχείριση υποθέσεων βίας, όπου εμπλέκονται ευάλωτα πρόσωπα. Το πρόγραμμα προσφέρεται σε μέλη της Αστυνομίας, που διαχειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις και έχει ως στόχο τον περαιτέρω ειδικό καταρτισμό, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους, ώστε να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια σε τέτοια περιστατικά.
Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, έχει διάρκεια δύο εβδομάδων και σε αυτό συμμετέχουν 15 μέλη της Αστυνομίας Κύπρου και ένα μέλος της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων.
Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες εξειδικεύονται σε τρεις βασικούς τομείς, που αφορούν στην αντιμετώπιση περιστατικών με εμπλεκόμενα ευάλωτα πρόσωπα. Την πρακτική εφαρμογή των προνοιών της Νομοθεσίας, των Αστυνομικών Διατάξεων και των Πρωτοκόλλων, σχετικά με τέτοιες περιπτώσεις, την αναγνώριση των διαφόρων περιπτώσεων ευάλωτων προσώπων και την ανάλογη ανταπόκριση σε αυτές, καθώς και την αποτελεσματική συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, που έχουν συναρμοδιότητα για περιπτώσεις όπου εμπλέκονται ευάλωτα πρόσωπα.
Η εκπαίδευση εστιάζει κυρίως σε θύματα και μάρτυρες υποθέσεων βίας, που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων προσώπων, όπως παιδιά και γυναίκες, πρόσωπα με σωματική ή πνευματική αναπηρία και πρόσωπα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα εστιάζει σε υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων, καθώς και σε περιπτώσεις παιδιών, που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου και της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων (Υ.Δ.Υ.Ε.Π.). Κατά τη διαβούλευση λήφθηκαν υπόψη μεταξύ άλλων οι ειδικές ανακριτικές ανάγκες, που προκύπτουν από τη λειτουργία νέων αστυνομικών δομών όπως η ΥΔΥΕΠ και τα επαρχιακά Κλιμάκια Βίας στην Οικογένεια, οι σύγχρονες τάσεις και στάσεις σχετικά με τον χειρισμό θυμάτων και υποθέσεων που αφορούν ευάλωτα πρόσωπα, καθώς και οι συστάσεις αρμοδίων Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Εποπτικών Αρχών.
Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των αστυνομικών, έχουν αναλάβει στελέχη της Αστυνομίας με εμπειρία σε αντιμετώπιση περιστατικών βίας και εκπαιδευτές της ΑΑΚ. Παράλληλα όμως, στο εκπαιδευτικό προσωπικό εντάσσονται και επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες που προέρχονται τόσο από τον Ακαδημαϊκό χώρο, όσο και από αρμόδιους οργανισμούς όπως ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (Σ.Π.Α.Β.Ο.) – το Σπίτι της Γυναίκας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Σπουδών για το Φύλο, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας και Διαφορετικότητας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Ο.Κ.ΥΠ.Υ. και το Σπίτι του Παιδιού.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας που διαχειρίζονται υποθέσεις ευάλωτων προσώπων, θα επαναλαμβάνεται περιοδικά στην ΑΑΚ. Στόχος είναι όπως όλα τα μέλη της Αστυνομίας, που υπηρετούν στα Κλιμάκια Βίας των επαρχιακών ΤΑΕ, αλλά και σε άλλες Υποδιευθύνσεις, Τμήματα και Σταθμούς της Αστυνομίας, που διαχειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις, να παρακολουθήσουν το εν λόγω πρόγραμμα.