ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θέμα της Οδικής Ασφάλειας στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχηγού Αστυνομίας με τους υπευθύνους των Τμημάτων Τροχαίας

Η οδική ασφάλεια και η πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων συζητήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησης του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου, με τους Διευθυντές των Επαρχιακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, τους υπευθύνους των Επαρχιακών Κλάδων Τροχαίας και της διεύθυνσης του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης, που είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου, για το ίδιο θέμα.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι δράσεις της Τροχαίας και γενικότερα της Αστυνομίας Κύπρου, για αντιμετώπιση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της χώρας μας.

Όπως παρουσιάστηκε στη συνάντηση, οι δράσεις της Αστυνομίας για πρόληψη των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, χωρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Την πρόληψη και επιμόρφωση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου
  • Την αστυνόμευση και την επιτήρηση της εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και
  • Την τροποποίηση, εκεί και όπου χρειάζεται, της Νομοθεσίας που διέπει τη χρήση του οδικού δικτύου.

Στον τομέα της πρόληψης, η Αστυνομία συνεχίζει την επικοινωνία της με το κοινό, μέσω συναντήσεων με οργανωμένα σύνολα και ομάδες πολιτών, εκστρατειών διαφώτισης σε διάφορους χώρους και επικοινωνίας  με τους πολίτες μέσω των παραδοσιακών μέσων μαζικής επικοινωνίας και του διαδικτύου.  

Από τις δράσεις αυτές ξεχωρίζουν τα σεμινάρια οδικής ασφάλειας και οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις πρόνοιες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μέσω διαλέξεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εκστρατειών διαφώτισης επαγγελματιών οδηγών, αλλά και αλλοδαπών οδηγών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στον τομέα της αστυνόμευσης, με συνεχείς ελέγχους για τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων, όπως:

  • Η απόσπαση της προσοχής (χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση)
  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, ή ναρκωτικών ουσιών, και
  • Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.  

Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία, συνεχίζει τις οργανωμένες επιχειρήσεις της, σε συνεργασία τόσο με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, όσο και με τους τροχονόμους της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Παράλληλα μέσα από τις επιχειρήσεις αυτές, η Αστυνομία εντοπίζει, μελετά και αστυνομεύει σε συνεχή βάση επικίνδυνα και «μελανά» σημεία του οδικού δικτύου. Ταυτόχρονα, εκεί και όπου ενδείκνυται,  προβαίνει στις απαραίτητες συστάσεις και εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς.

Ο τρίτος πυλώνας των δράσεων της Αστυνομίας εστιάζει στη Νομοθεσία που ρυθμίζει την διακίνηση πεζών και οχημάτων στους δρόμους. Η Αστυνομία, ως ο κύριος φορέας εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, μέσα από τη διαρκή μελέτη όλων των δεδομένων, επεξεργάζεται και υποβάλλει τις δικές της εισηγήσεις για χρήσιμες τροποποιήσεις, εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο.  

Η σημερινή συνάντηση, ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, για διάφορα θέματα που αφορούν το σοβαρό το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Όπως αποφασίστηκε τέτοιου είδους συναντήσεις θα είναι συχνές για ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων στους δρόμους μας.