ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κύπρο, εκπαίδευση της CEPOLγια την εμπορία ανθρώπων και την εργασιακή εκμετάλλευση

Άρχισαν χθες στη Λάρνακα, οι εργασίες της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), με θέμα «Εμπορία ανθρώπων και εργασιακή εκμετάλλευση».

Η πενθήμερη εκπαίδευση διοργανώνεται από την Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (Cepol), την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA), την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (EUROPOL) και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή συμμετέχουν 30 αξιωματούχοι, από την Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων Εισαγγελείς, Επιθεωρητές Εργασίας, Αστυνομικοί και Συνοριοφύλακες.  

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των μελών των Αρχών επιβολής του Νόμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα εμπορίας ανθρώπων και εργασιακής εκμετάλλευσης. Κατά τη διάρκεια του, γίνονται παρουσιάσεις από μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Γαλλικής και Ισπανικής χωροφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ολλανδικής Εισαγγελίας, της Europol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας (ELA) και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρωί σήμερα, πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας, όπου πραγματοποιείται η εκπαιδευτική δραστηριότητα, η τελετή έναρξης, παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας και εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA).

Προσφωνώντας την τελετή ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αστυνομίας για καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης στον τόπο μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κατηγορία Α΄, από τις ΗΠΑ, σε ότι αφορά το χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε επίσης το γεγονός ότι από το 2020, τα μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων Αρχηγείου Αστυνομίας, έχουν διερευνήσει 20 υποθέσεις εργασιακής εκμετάλλευσης, από τις οποίες μέχρι στιγμής εννέα πρόσωπα έχουν οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου και έχουν καταδικαστεί. Παράλληλα, συμπλήρωσε ο Αρχηγός, στο ίδιο χρονικό διάστημα, 40 πρόσωπα έχουν αναγνωριστεί ως θύματα εμπορίας.

Παράλληλα με την πιο πάνω εκπαιδευτική δραστηριότητα στον ίδιο χώρο ο ELA διοργανώνει εκπαίδευση Επιθεωρητών Εργασίας από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα ‘Training on Labour Exploitation/Labour law violetions’ κατά τη διάρκεια της οποία θα υπάρχουν κοινές θεματικές ενότητες προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ Αρχών Επιβολής του Νόμου και Επιθεωρητών Εργασίας.