Καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται σε διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών ή ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να γνωρίσουν κάποιον/α.
Αλλά αντί να βρουν ρομαντισμό ή τον αγαπημένο/η που αναζητούν, πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με έναν απατεώνα που προσπαθεί να τους εξαπατήσει να στείλουν χρήματα.
# 1 συμβουλή για την αποφυγή μιας ρομαντικής απάτης, άλλιως Romance Scam.
Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, το 2019, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι έχασαν πέραν των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από ρομαντικές απάτες.
Οι “ρομαντικοί απατεώνες” δημιουργούν πλαστά προφίλ σε ιστότοπους και εφαρμογές γνωριμιών ή επικοινωνούν με τους στόχους τους μέσω δημοφιλών ιστότοπων κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το Facebook ή το Google Hangouts. Οι απατεώνες δημιουργούν μια σχέση οικειότητας με τους “στόχους” τους για να χτίσουν την εμπιστοσύνη τους, μερικές φορές, συνομιλώντας αρκετές φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, συνθέτουν μια φανταστική ιστορία και ζητούν χρήματα.
Ψεύτικες ιστορίες
Συχνά λένε ότι ζουν ή ταξιδεύουν εκτός της χώρας που διαμένει το υποψήφιο θύμα τους. Για να ξεγελάσουν τα θύματα τους, συνήθως λένε ότι είναι:
- εργαζόμενοι σε μια εξέδρα πετρελαίου
- στο στρατό
- γιατροί σε διεθνή οργανισμό
- μέλη πολυεθνικών εταιρειών
- μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων
Με βάση τις καταγεγραμένες υποθέσεις, οι “ρομαντικοί απατεώνες”, συνήθως ζητούν από τους στόχους τους χρήματα για να:
- πληρώσουν για αεροπορικό εισιτήριο ή άλλα έξοδα ταξιδιού
- πληρώσουν για χειρουργική επέμβαση ή άλλα ιατρικά έξοδα
- πληρώσουν τελωνειακά τέλη για να ανακτήσουν κάτι
- αποπληρώσουν τα χρέη τζόγου τους γιατί κινδυνεύει η ζωή τους
- πληρώσουν για έκδοση βίζας ή άλλων επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων
Επικρατέστερη μέθοδος καταβολής των λεφτών που ζητούν από τα θύματα τους να πληρώσουν είναι:
- μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων (Wiring Money)
- με επαναφόρτωση καρτών όπως το MoneyPak ή δωροκάρτες από προμηθευτές όπως το Amazon, το Google Play, το iTunes ή το Steam
Οι απατεώνες σας ζητούν να πληρώσετε μέσω μεταφοράς χρημάτων, με επαναφόρτωση καρτών ή με δωροκάρτες, επειδή μπορούν να λάβουν τα μετρητά γρήγορα και να παραμείνουν ανώνυμοι. Γνωρίζουν επίσης ότι οι συναλλαγές είναι σχεδόν αδύνατες να αντιστραφούν, αλλά και να εντοπιστούν.
Πώς να αποφύγετε την απώλεια χρημάτων σε έναν ρομαντικό απατεώνα
Το πιο σημαντικό: Ποτέ μην στέλνετε χρήματα ή δώρα σε έναν “αγαπημένο” που δεν έχετε συναντήσει προσωπικά.
Εάν υποψιάζεστε μια ρομαντική απάτη:
- Σταματήστε να επικοινωνείτε αμέσως με το άτομο.
- Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε και προσέξτε εάν οι φίλοι ή η οικογένειά, σας λένε ότι ανησυχούν για το πρόσωπο με το οποίο συνομιλείτε.
- Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον τύπο και τόπο εργασίας που σας δήλωσε το ύποπτο πρόσωπο για να δείτε εάν άλλα άτομα έχουν ακούσει παρόμοιες ιστορίες. Για παράδειγμα, αν έχει επικαλεστεί κάποια θεραπεία ή εγχείρηση για να ζητήσει χρήματα, θα μπορούσατε να κάνετε αναζήτηση για “surgery scam” ή “treatment scam”. Θα βρείτε και θα διαβάσετε εκατοντάδες παραδείγματα και ιστορίες άλλων ανθρώπων έπεσαν θύματα απάτης τέτοιου τύπου. Θα διαβάσετε επίσης μερικά από τα ψεύτικα – κόλπα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να κλέψουν την καρδιά και τα χρήματά σας.
Οι ρομαντικές απάτες θα σας κοστίσουν
Προτού εμπιστευτείτε οποιοδήποτε πρόσωπο γνωρίσετε μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών για γνωριμίες, κάντε μια αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας προφίλ του ατόμου για να δείτε αν σχετίζεται με άλλο όνομα ή με λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν – αυτά είναι σημάδια απάτης.
Πώς να αναφέρετε μια ρομαντική απάτη
Εάν πληρώσατε έναν ρομαντικό απατεώνα με μια δωροκάρτα, επικοινωνήστε αμέσως με την εταιρεία που εξέδωσε την κάρτα. Πείτε τους ότι πληρώσατε έναν απάτη με τη δωροκάρτα και ρωτήστε αν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματά σας.
Εάν είστε θύμα ή πιστεύετε ότι πρόκειται για απάτη, επικοινωνήστε άμεσα με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας ή υποβάλετε το online μέσω της Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών Για Θέματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας.
Παράλληλα, ειδοποιήστε τον ιστότοπο ή την εφαρμογή μέσα από την οποία συναντήσατε τον απατεώνα, για να προβούν αντίστοιχα στις δικές τους ενέργειες.
Περισσότερα για τις διαδικτυακές απάτες και χρήσιμες συμβουλές CyberAlert.Cy.